- El centre tecnològic col·labora amb Onalabs, coordinador del projecte, i SIGMA COGNITION S.L.O en el projecte iDIABETES que iniciarà la seva fase clínica amb l’estudi de 120 pacients diabètics del Consorci Sanitari de Terrassa a través de la Fundació Joan Costa Roma.
- El projecte contempla el desenvolupament de 2 tipus de dispositius pioners no invasius que mesuraran l’índex glucèmic a partir de la suor i la saliva, i que suposaran un salt qualitatiu en la qualitat de vida dels pacients amb diabetis tipus 2.
- La recopilació de dades a través de la Intel·ligència Artificial ajudarà a trobar patrons i relacions en els paràmetres dels pacients que permetran un major control i seguiment de la malaltia, així com a facilitar recomanacions per a la millora de la seva qualitat de vida.
Dispositius que milloraran la qualitat de vida dels pacients
El projecte iDIABETES té l’objectiu de millorar la qualitat de vida d’aquests pacients amb el desenvolupament de dos nous dispositius no invasius que seran més còmodes, segurs i indolors que els sistemes actuals. Així mateix, a través de la Intel·ligència Artificial es recopilaran dades que permetran trobar patrons per a un major control i seguiment de la malaltia, així com una major personalització del seu tractament.
Leitat ha desenvolupat íntegrament el dispositiu Point-of-Care de diagnòstic per a mesurar glucosa en saliva, des del biosensor, fins a l’electrònica, el housing i l’App de mesura, aconseguint crear així un mecanisme ultrasensible, fàcil d’usar, portable, sostenible i econòmic.
Un dels desafiaments als quals s’enfrontava el projecte és la baixa concentració de glucosa en la saliva, sent aquesta la mostra perfecta per al mesurament. L’àmplia experiència de Leitat en el desenvolupament i construcció de dispositius electrònics ecològics, miniaturitzats, sense fils i de baix consum per a l’anàlisi quantitativa de metabòlits en la saliva i altres fluids corporals ha estat clau per a superar aquest inconvenient.
El segon dispositiu ha estat desenvolupat per l’empresa de biotecnologia Onalabs, coordinadora del projecte, amb un mecanisme en format canyellera que mesura el nivell de glucosa del pacient captat en la suor. Només existeixen tres dispositius en el món basats en aquesta tecnologia patentada, però presenten deficiències importants en termes de precisió: una limitació que el nou dispositiu ha aconseguit superar.
Els dispositius estaran disponibles comercialment cinc anys després de finalitzar l’estudi previsiblement
Tots dos dispositius, que seran més econòmics que els sistemes actuals, ja han estat provats amb voluntaris sans en una fase prèvia, i al gener del 2025, el projecte iniciarà una nova fase amb els assajos en 120 pacients diabètics del centre Consorci Sanitari de Terrassa – Fundació Joan Costa Roma (CST-FJCP), que oferirà també assessorament clínic especialitzat en tot el procés.
Està previst que al setembre de 2025 acabin les validacions amb pacients diabètics i s’iniciï llavors un estudi clínic exhaustiu per a començar amb la seva comercialització. L’objectiu és que els nous dispositius no invasius es puguin trobar en el mercat entre dos i cinc anys després de finalitzar el projecte.