Leitat inverteix 1,3 M€ en més de 600m2 de laboratoris per a l’estudi de l’aigua i la gestió sostenible dels recursos hídrics

  • El centre tecnològic amplia les seves infraestructures a la seu central de Terrassa dedicades a l’estudi de l’aigua, que el posiciona com a líder en l’optimització dels recursos hídrics
  • Aquests nous equipaments, un total de 626 m² de laboratoris, permetran augmentar les capacitats del centre que el 2024 va desenvolupar una trentena de projectes de recerca i innovació per a l’estudi de l’aigua i la gestió sostenible dels recursos hídrics
  • L’entitat sense ànim de lucre reforça així el seu paper com a motor d’innovació i desenvolupament a Catalunya amb nous laboratoris d’última generació, dissenyats per fomentar la recerca d’excel·lència, atraure talent internacional i promoure la col·laboració entre els sectors acadèmic, empresarial i tecnològic

 

En un moment en què les darreres pluges han alleugerit la greu crisi hídrica que ha patit Catalunya i Espanya en els darrers anys, Leitat ha completat una inversió estratègica d’1,3 milions d’euros en la seu de Terrassa per ampliar les seves infraestructures dedicades a l’estudi de l’aigua i la gestió sostenible dels recursos hídrics. Amb aquesta iniciativa, el centre tecnològic reforça el seu lideratge en innovació aplicada i transferència de coneixement en aquest àmbit.

Leitat ha destinat aquesta inversió a l’equipacióde 626 m² de laboratoris d’alta tecnologia, destinats a fomentar la recerca d’excel·lència, atraure talent internacional i impulsar la col·laboració entre el sector acadèmic, empresarial i tecnològic per abordar reptes claus vinculats amb la sostenibilitat i la gestió hídrica. “Aquesta inversió demostra el ferm compromís de Leitat amb la investigació i la innovació en la gestió de l’aigua, un repte clau per a la sostenibilitat actual i futura“, afirma Jordi Cabrafiga, director general de Leitat.

Amb aquestes noves infraestructures i equipaments consolidem el nostre paper com a motor d’innovació i desenvolupament a Catalunya, posicionant Terrassa com a hub estratègic per atraure talent i promoure la col·laboració publicoprivada”, afegeix Cabrafiga, destacant el lideratge de Leitat en innovació i desenvolupament amb aquesta ambiciosa iniciativa.

Infraestructures punteres per abordar reptes estratègics

La inversió s’ha dividit en dues grans àrees: per una banda, l’adquisició d’equipament científic-tecnològic amb equips que possibilitaran recerques d’avantguarda en anàlisi química, materials avançats i sistemes electroquímics d’última generació; i per l’altra, en noves infraestructures amb la creació de laboratoris especialitzats que inclouen espais dedicats a processos sostenibles, sensòrica avançada i sistemes electroquímics.

Les noves instal·lacions inclouen equipaments i plantes pilot per a tecnologies de separació i purificació, processos d’oxidació avançada, bio-electroquímics, biològics, solucions basades en la natura i sistemes de detecció de contaminants emergents, com microplàstics i metalls pesants. Aquestes infraestructures permetran abordar reptes clau en l’estudi de l’aigua i l’ús sostenible dels recursos hídrics, amb aplicacions directes en sectors estratègics com la indústria, l’agricultura i la gestió de residus.

Amb aquests nous espais, a més de permetre la creació de nous llocs de treball d’alt valor, Leitat es consolida com a referència en la recerca i obtenció de productes de valor afegit de l’aigua, aplicant criteris d’eficiència i de sostenibilitat, i des d’un enfocament centralitat i descentralitzat.

La inversió en aquests equipaments respon a l’impacte creixent de l’àrea d’investigació en tractament i reutilització de l’aigua a Leitat. Només l’any passat, el centre va gestionar 10 projectes europeus, 5 projectes nacionals i 19 projectes privats vinculats a aquest àmbit. Actualment, alguns dels projectes en què treballa Leitat i que es veuen beneficiats amb els nous equipaments són NINFA, UNIVERSWATER i UPSTREAM.

El primer és una iniciativa europea que permet la detecció precoç de la contaminació que afecta les aigües subterrànies facilitant  la presa de decisions sobre la seva gestió per establir models predictius de tractament i reutilització, que ajudaran a evitar la contaminació i la sobreexplotació dels aqüífers.

El consorci UNIVERSWATER adopta un enfocament de ‘sistema de sistemes’ mitjançant el desenvolupament i la millora de tecnologies dissenyades per optimitzar els usos dels recursos hídrics d’una manera totalment integrada amb la finalitat d’abordar els complexos reptes de la gestió agrícola de l’aigua i assolir solucions innovadores en agricultura per a la disponibilitat i la qualitat de l’aigua.

Per últim, UPSTREAM és el projecte per combatre la contaminació dels rius d’Europa a través del monitoratge, la prevenció, l’eliminació i la valorització de residus sòlids, plàstics i microplàstics. La iniciativa es completa amb socis dedicats a la creació d’una plataforma digital per compartir coneixements i fomentar la col·laboració amb ciutadans i parts interessades.

Compromís de Leitat amb la innovació i la sostenibilitat

Aquesta inversió consolida Leitat com a centre estratègic en la investigació i desenvolupament de tecnologies per a la gestió sostenible de l’aigua, generant un impacte important en l’ecosistema de l’àmbit de la recerca. Els principals beneficis esperats són l’enfortiment de la recerca aplicada, l’atracció de talent internacional, la transferència de coneixement i la col·laboració publicoprivada, que reforçarà el teixit industrial de Catalunya. “L’impacte esperat ens permetrà millorar la competitivitat de les empreses del país i complir amb l’objectiu de creixement sostenible que ens hem marcat per als anys vinents”, assegura Jordi Cabrafiga.

Últimes notícies

Categories