Reunió del consorci STACKAEM a Valfortec per continuar avançant en la fabricació d’un electrolitzador AEM de 5 kW

El passat 8 de juliol, les instal·lacions de Valfortec a Castelló de la Plana van acollir la quarta reunió de seguiment del projecte STACKAEM, una iniciativa centrada en el desenvolupament d’un electrolitzador de membrana d’intercanvi aniònic (AEM) de 5 kW, clau per a la producció sostenible d’hidrogen verd.

Durant la trobada, els membres del consorci —Kemtecnia, Valfortec, centre tecnològic Lurederra, Ochoa Maquinaria i Leitat— van revisar conjuntament els avenços tècnics assolits des de la reunió anterior, celebrada al març a la seu de Leitat a Terrassa (Barcelona). Aquesta quarta sessió de treball va ser organitzada i liderada per Laura Salvá, responsable de projectes d’hidrogen verd de Valfortec, qui va afirmar que aquesta trobada suposa “un altre gran pas per encaminar el projecte cap a l’èxit”.

Leitat, com a soci del projecte, va presentar els avenços en diverses activitats, entre elles l’activitat 1, centrada en la síntesi de nous catalitzadors catòdics i la caracterització electroquímica tant dels catalitzadors catòdics com anòdics. Els resultats evidencien que l’equip format per Sandra Martínez, Gerard Martí i Sergi Vilaró ha desenvolupat nanofibres de carboni amb un rendiment molt prometedor per al càtode. En relació amb la fabricació de MEAs, s’han avaluat diverses membranes comercials, seleccionant-se una d’elles per al seu ús en les següents fases del projecte. Així mateix, s’han provat diferents GDLs amb aplicació en esprai de catalitzadors anòdics amb resultats de gran potencial.

Dins l’activitat 3, Leitat va presentar el disseny final del stack amb una àrea activa de 100 cm² per cel·la, la posada en marxa del qual està prevista per a finals d’aquest any. L’equip compost per André Martins, Miguel González, Pau Bosch i Marian García ha elaborat els plànols del stack, permetent operar amb aquest disseny fins a assolir els 5 kW.

Finalment, en l’activitat 5, l’equip integrat per Martí Aliaguilla i Inma Sánchez va exposar les bases sobre les quals es treballarà per a l’anàlisi del cicle de vida de l’electrolitzador.

Actualment a l’equador del seu desenvolupament, STACKAEM avança segons el previst i s’estima que finalitzarà al novembre de 2026. El projecte no només representa un avenç tecnològic en matèria d’energies netes, sinó també una aposta pel desenvolupament econòmic i social: un cop operatiu, s’espera que l’electrolitzador desenvolupat generi almenys 6 llocs de treball directes, amb el potencial d’assolir fins a 100 nous llocs de treball en un horitzó de 5 a 7 anys.

Els pròxims passos del projecte se centraran en la integració dels diferents elements auxiliars (BOP) amb el stack, la validació del prototip i la planificació de proves pilot, fonamentals per assegurar la viabilitat i escalabilitat de l’electrolitzador AEM.

 

Projecte CPP2022-010058 finançat per:

Últimes notícies

Categories