Anàlegs marins 3D sostenibles i extruïbles mitjançant el desenvolupament de la innovadora tecnologia d’impressió 3D alimentària de geometria variable laminar-coaxial.
Abstract:
La col·laboració entre COCUUS i Leitat té com a objectiu el disseny i desenvolupament d’un nou concepte de tecnologia de Impressió 3D d’Aliments Laminar-Coaxial de Geometria Variable a escala pilot per a la fabricació d’anàlegs de tonyina, salmó i pop, elaborats amb proteïnes d’origen vegetal o subproductes reutilitzats de la pesca.
3DSEA crearà nous productes alimentaris especialment dissenyats per a les tendències actuals del mercat orientades a persones veganes, vegetarianes i flexitarianes, incloent també consumidors habituals de peix, responent a vectors clau com la sostenibilitat i els productes de gamma alta. La modificació de proteïnes vegetals mitjançant tecnologies d’extrusió permetrà dissenyar proteïnes vegetals texturitzades (TVP) específiques i optimitzades per a la seva impressió.
La nova tecnologia Laminar-Coaxial de Geometria Variable simularà amb precisió l’estructura muscular i la infiltració de greix dels productes marins, aconseguint una experiència sensorial realista i un perfil nutricional equilibrat, obtenint anàlegs marins impresos en 3D d’alt valor gastronòmic.
El projecte desenvoluparà tres anàlegs vegetals de productes del mar: tonyina i salmó d’origen vegetal, pop vegetal, i dos productes reconstituïts (tonyina i salmó) a partir de subproductes del peix reutilitzats. Tot això es durà a terme mitjançant la combinació sinèrgica de tecnologies i processos que cobreixen tota la cadena de valor alimentària, des de la identificació de proteïnes vegetals i ingredients funcionals fins a l’extrusió avançada i la formulació d’anàlegs adaptats a la impressió 3D.
La recerca està enfocada a obtenir productes alimentaris sostenibles viables tant per a B2B com per a B2C, i a posar en valor la nova planta pilot d’impressió 3D d’aliments com una tecnologia clau per a la indústria alimentària, posicionant Espanya com a mercat tecnològic de referència en impressió 3D d’anàlegs marins. Aquest enfocament inclou la garantia de viabilitat, seguretat i traçabilitat dels processos, així com la validació de l’acceptació i comercialització dels productes desenvolupats.
3DSEA respon als objectius estratègics del Green Deal europeu i l’estratègia Del camp a la taula, millorant tecnologies actuals i estratègies de gestió, incorporant els principis de l’economia circular i optimitzant els recursos. A més, el projecte s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment en salut i benestar (ODS3), treball digne i creixement econòmic (ODS8), indústria, innovació i infraestructura (ODS9), i producció i consum responsables (ODS12).
Rol de Leitat al projecte:
Leitat actuarà en el projecte 3DSEA com a soci beneficiari.
Pressupost del projecte: 847.484,86€
Programa financer: Projectes en col·laboració público-privada 2022
Data d’inici: 01/09/2023
Pressupost de Leitat: 398.255,00€
Número de contracte: CPP2022-010023
Data final: 31/08/2026
Partners:
Projecte CPP2022-010023 finançat per: