El consorci del projecte RHINOCEROS, format per 13 socis, es va reunir els dies 8 i 9 d’octubre de 2024 a les instal·lacions de VITO (Flemish Institute for Technological Research), Bèlgica, per revisar l’evolució del projecte i coordinar els pròxims passos.
La reunió més recent del projecte RHINOCEROS es va centrar en revisar els avenços actuals i alinear les properes accions per prolongar la vida útil i el valor de les bateries d’ió liti al final de la seva vida útil (EoL).
El primer dia es van compartir actualitzacions sobre les activitats de coordinació i els esforços per assegurar i caracteritzar el subministrament de bateries, juntament amb avenços en sistemes automatitzats de classificació i desmuntatge, ara en fase de validació robòtica. Les presentacions van continuar amb estratègies de pretractament i extracció de materials, incloent-hi rutes per a la recuperació de liti, materials catòdics rics en manganès i ànodes de grafè, avançant cap a processos sense residus.
El segon dia, les discussions es van centrar en els esforços d’escalat, amb l’inici de l’enginyeria detallada i el desenvolupament de prototips per a sistemes hidrometal·lúrgics avançats. La qualificació dels materials s’abordarà en la següent fase.
Les avaluacions de sostenibilitat i les activitats de difusió continuen actives, i es van explorar sinergies amb altres projectes europeus en una sessió de clustering. La reunió va marcar la fita proposta pel M24, amb clars avenços tècnics i una fulla de ruta cap a la implementació industrial.
Durant la reunió, Leitat va presentar els seus avenços en el desenvolupament de membranes d’inclusió polimèrica (PIMs) per a la recuperació selectiva de metalls valuosos com el cobalt, liti, níquel i manganès a partir de corrents de residus. Els treballs continuaran els propers mesos per assolir els objectius de recuperació previstos.
Fora de les sessions de treball, els membres del consorci van tenir l’oportunitat de visitar els laboratoris de VITO.
No oblidis seguir el projecte a:
- Web de RHINOCEROS
- RHINOCEROS – Leitat Technological Center